Sous Vide test
Efter att ha läst vårt Sous vide test så vill att du ska kunna hitta rätt stav för dig. Sous vide är franska och betyder ”under vaccum”. Det betyder alltså att man vaccumförpackar maten och sedan tillagar den i vatten på en förutbestämd temperatur tills maten är jämt tillagad. Fördelen med den här tillagningsmodellen är att maten blir lika lagad rakt igenom och man kan själv påverka hur mör maten ska bli med hjälp av temperatur samt hur länge man låter maten tillagas.
Vad ska jag tänka på när jag köper en stav/cirkulator?
Det är viktigt att hitta en stav som håller temperaturen bra då man inte vill att temperaturen ska gå upp och ner under tillagningen. Det kan även vara smidigt att se om staven har en timer samt se över storleken på staven då det kan skilja lite. Beroende på vad du vill tillaga så kan du också vara beroende av att man kan ha en väldigt hög eller låg temperatur. Det är inget krav att använda en vakuumförpackare utan man kan även använda zip-påsar och pressa ut luften för hand men det underlättar att använda sig av en vakuumförpackare.
Andra tester:
Resultatet av vårt Sous vide test:
1. Anova
Anova är bäst i klassen, en prisvärd produkt som håller temperaturen bra och är lättanvänd. Den kommer även med en app fylld med recept och går att styra med telefonen via bluetooth. Anova har även en bra support om du stöter på problem med produkten.
- Har en timer i appen
- Håller temperaturen bra
- Klarar både höga och låga temperaturer
- Lättanvänd
- bra app
2. Champions Sous Vide CHSV310
Champions Sous Vide cirkulator är otroligt lättanvänd och det går snabbt att sätta sig in i hur den fungerar. Den har ett temperaturspann på 0 till 92 grader vilket gör att den går att använda till det mesta. Ett mycket bra val av cirkulator.
- Lättanvänd
- Håller temperaturen bra
- Låter inte så mycket
- Har dock ingen app
3. Sansaire Sous Vide Machine
Med en effekt på 1100 watt så är cirkulatorn från Sansaire en mästare på att snabbt värma upp vattnet när du ska börja tillagningen. Den har även en snygg design som sticker ut lite mot konkurrenterna. Det gör att du får en stav som lätt drar ögonen till sig i köket
- Lättanvänd
- Håller temperaturen bra
- Snygg design
- Värmer snabbt upp vattnet.
- Kan ibland upplevas lite plastig
4. Staba SV 50
Den här cirkulatorn är lite större än dom tre tidigare. Den går upp till 90 grader och har en effekt på 800 watt vilket gör den lite långsammare än den från Sansaire. Den har dock en timer som går upp till 99h och håller temperaturen bra.
- Håller temperaturen bra
- Lättanvänd
- Lite större än övriga stavar och behöver därför ett större kärl
5. Rubicson Sous Vide Cirkulator
Rubicson är för dig som letar efter ett budgetalternativ, med den här så får du t ex ingen timer och du kan inte gå under 40 grader. Men behöver du en extra cirkulator eller är osäker på om du vill investera över 1000kr i en cirkulator så är det här cirkulatorn för dig.
- Billig
- Håller temperaturen bra
- Går ej att använda under 40 grader
- Ingen timer
- Lite större modell så behöver ett större kärl
Hur genomfördes testet?
De populäraste stavarna på marknaden togs ut och jämfördes. Från dessa har vi tagit ut våra favoriter samt rankat dessa efter vilken stav vi tycker bäst om. Saker som spelat roll är t ex användervänlighet, pris, design, funktioner etc.
Vad behöver jag för att komma igång och tillaga min mat Sous vide?
Till att börja med behöver du en stav eller cirkulator som det också kallas. Det för att få vattnet att hålla en jämn temperatur genom hela tillagningen så att din mat blir exakt som du önskar. Utöver det så behöver du påsar som du stoppar in din mat i. Det är ingen nödvändighet att skaffa en vakuumförpackare som suger ut luften ur påsarna utan det går bra att använda sig av zip-påsar där man trycker ut luften för hand. En vakuumförpackare underlättare dock processen och är att föredra.
Det behövs inget speciellt kärl att förvara vattnet i utan en vanlig kastrull kan gå lika bra som en större plastlåda från IKEA. Observera dock att ett större kärl kan vara svårare att hålla temperaturen på, speciellt om det inte finns något lock så att värmen snabbt försvinner. Där är stavarna olika bra beroende på hur starka de är.
Vad kan jag tillaga Sous vide?
Det lätta svaret är att säga i princip allt. Det finns mängder av recept på olika förrätter, huvudrätter och efterätter på internet där man kan finna inspiration. Det finns t ex ett konto på Youtube som heter just ”Sous vide everything” där man kan finna mycket inspiration. Det vanligaste att tillaga Sous vide är nog kött som man kan vinna väldigt mycket på genom att få det tillagat på en exakt temperatur.
På internet finns otroligt många guider med tider och temperatur för olika typer av kött. Observera dock att det även kan skilja i tid beroende på hur tjock biten är, en tunn bit behöver inte lika lång tid i badet som en tjockare bit. Ibland får man exprimentera för att hitta den perfekta tiden och temperaturen, se tabellerna som finns på internet mer som en guide än en sanning.
Varför köpa en stav?
Vårt sous vide test visar att stavarna fungerar väldigt bra och håller temperaturen bra. Finns då ingen större anledning att köpa en större, dyrare maskin för hemmabruk. Dessutom tar staven upp väldigt lite plats i köket vilket alltid är en fördel