Sous vide – den ultimata guiden

Sous vide är för många något främmande. Vi vill med hjälp av den här guiden lära dig allt som är värt att veta kring sous vide.

Efter att ha läst den här guiden så kommer du att ha stenkoll på allt som har med sous vide att göra. Den här guiden innehåller följande:

  • Vad är sous vide?
  • För- och nackdelar med sous vide
  • Vilka sous vide stavar är våra favoriter?
  • Temperaturer för olika typer av kött
  • Några exempel på recept, både förrätter, huvudrätter och dessert.

Vad är sous vide?

Sous vide är franska och betyder under vakuum. Det innebär alltså att råvarorna som ska tillagas vakuumförpackas först och sen sker tillagningen i vad man brukar kalla ett bad. Badet består av vatten i en kastrull, plastlåda etc, tillräckligt stor för att få plats med dina vakuumförpackade råvaror. I det här badet har man även en sous vide cirkulator som fästs vid kanten. Den ser till så att vattnet håller den temperaturen man vill ha.

Det gör att dina råvaror tillagas under längre tid i en exakt temperatur och blir jämnt tillagad. Ingen skillnad i tillagning om man jämför mitten mot utsidan som det blir om man steker något. Temperaturen när man tillagar sous vide brukar ligga på mellan 45-65 grader celsius vilket är en bra bit under normala tillagningstemperaturer.

Fördelar med sous vide

Det finns en rad olika fördelar med att tillaga mat med hjälp av sous vide.

Du kan tillaga maten på en exakt temperatur – När du steker eller grillar ditt kött så är det svårt att se till att du håller en bra och jämn temperatur. Det momentet försvinner med sous vide. Nu kan du få din köttbit tillagad exakt medium rare och behöver inte fundera på mer än att ställa in temperaturen rätt.

Maten blir jämnt tillagad – Någonsin tillagat en köttbit som blir well done på utsidan men medium i mitten? Fördelen med att tillaga något under längre tid i en jämn temperatur är att hela köttbiten blir tillagad på exakt samma sätt rakt igenom. Du kan få din medium rare utifrån och in.

Matlagningen sköter sig själv – Det är enkelt att tillaga mat med en cirkulator, bara vakuumförpacka maten, fyll badet med vatten och sätt igång cirkulatorn. Efter det behövs ingen övervakning och maten tillagar sig själv. Du får tid till att göra något annat.

Du höjer din lägsta nivå i köket – I och med att maten sköter sig själv så behöver du bara vakuumförpacka och ställa in rätt temperatur. Använder du samma temperatur och tid varje gång på samma typ av köttbit så kommer resultatet bli exakt samma. Det ger med andra ord säkra resultat i köket.

Det förhöjer smaker – Maten vakuumförpackas med marinaden eller de smakerna du vill addera till din mat. Det gör att ingen av smakerna kan försvinna någonstans under tillagningen än in i dina råvaror som du tillagar. Du kommer att känna större skillnad i smak då den kommer att förhöjas och bli kraftigare.

Nackdelar med sous vide

Det finns några nackdelar med sous vide som man ska vara medveten om innan man ger sig in i den världen.

Du behöver köpa utrustning – En kastrull eller plastlåda har du säkert hemma dock behöver du en vakuumförpackare och en cirkulator också. Det finns såklart budgetalternativ på båda som du kan få för totalt under 1000kr. Mer realistiskt är väl att sätta en budget på ca 2000kr om du vill ha mer prisvärd utrustning. Se gärna vilka cirkulatorer vi rekommenderar längre ner.

Det tar längre tid – Tillagningen tar längre tid och kräver därför mer förberedelse. Även om själva tillagningen inte behöver övervakas så måste man planera vilken tid man vill ha klar maten och då kanske starta processen några timmar innan. Alla har inte den möjligheten på vardagar men helger är lättare.

Tar bort glädjen med matlagning – Många använder argumentet mot sous vide att det tar bort glädjen i matlagningen då det sköter sig själv. Ungefär som att vissa tycker att automatlådor i bilen tar bort körglädjen för att man inte får växla själv.

Vad kan tillagas sous vide?

Vissa saker är mer lämpade att tillagas sous vide än andra. En del rätter vinner inte så mycket på den typen av tillagning och andra rätter blir så mycket bättre. Här kommer några exempel på råvaror vi tycker fungerar bra i sous vide och några som fungerar lite sämre

Segare typer av kött – Segare köttbitar har mycket att vinna på den här typen av tillagning. Ofta är dom här bitarna billigare då de är svårare att tillaga och inte uppskattas lika mycket som en jämn och mör köttbit. Men i och med att sous vide tillagas under längre tid så bryts det här sega proteinet ner och köttbiten blir mörare.

Ägg – I och med att du har full kontroll på temperaturen med den här tillagningsmetoden så kan du få äggen exakt så som du vill ha dom. Det är lätt att göra och du får perfekt resultat varje gång. Just därför så är ägg väldigt populärt att tillaga på det här sättet. Briljera och servera perfekta ägg till din brunch gång på gång.

Fläskkött – Upplevs ofta som lite torrare kött. Vid traditionell matlagning så försvinner mycket av fettet och vätskan från köttet. Men i och med att den vakuumförpackas innan tillagningen så stannar nu allt fett och vätska kvar i köttet vilket gör att det inte blir så torrt.

Lamm – Lamm kan vara väldigt svårt att tillaga på ett bra sätt och det blir lätt segt och svårt att tugga om man tillagar det fel. Tack vare att du med sous vide kan tillaga det med en exakt temperatur under en viss tid så får du ett perfekt resultat så länge dina inställningar är rätt.

Morötter – Grönsaker generellt blir väldigt bra i sous vide. De blir krispiga och fasta och speciellt morötter blir suveräna. Lägg gärna in några örter eller liknande för att variera smaken på morötterna innan du vakuumförpackar dom.

Sen har vi några råvaror som inte vinner så mycket på sous vide.

Fiskfilé – det går att tillaga fisk sous vide men det är inte alltid man vinner något på det. Många filéer blir smuliga och går sönder för att dom blir för möra. Det finns dock undantag, lax fungerar alldeles utmärkt.

En mör och fin köttbit – En bra köttbit vinner inget på att tillagas sous vide förutom att den blir perfekt tillagad från utsidan och in. Men den behöver inte bli mer mör. Kör den på grillen istället.

Att välja rätt sous vide cirkulator

Det finns en mängd olika cirkulatorer ute på marknaden. Vi har tagit fram våra favoriter och går igenom vad vi tycker om med varje cirkulator. Allt för att du ska hitta den bästa för dig beroende på vilken budget du har eller vilka egenskaper du vill ha i din cirkulator.

Anova Precision Cooker WIFI 2.0

Anova Sous vide

Det här är uppgraderingen från Anovas flaggskepp precision cooker. I våra ögon den bästa cirkulatorn på marknaden för hemmakocken. Det finns även en PRO variant som kan hantera och värma 100 liter vatten men det behövs inte om man inte även driver en cateringfirma hemmifrån.

Anovas nya precision cooker kommer med en ny design, precis lika snygg som den förra. Att dom även krymt storleken lite på staven gör att den nu ännu lättare kan läggas undan i köket när den inte används.

Anova precision cooker har en effekt på 1000 W vilket gör att den snabbt värmer upp ditt bad utan problem. Den går att ställa in på 0-92 grader vilket ger dig stora möjligheter när det kommer till tillagning. Att den sen håller temperaturen med 0,1 grads avvikelse visar vilken klass Anova håller.

Anova har även en egen app full med tips och recept. Från den kan du även styra din cirkulator då den går att koppla upp mot ditt Wi-fi, du kan alltså sätta igång din cirkulator när du är på jobbet och hålla koll på temperaturen. Så har du perfekt tillagad mat när du kommer hem.

Displayen sitter på toppen av cirkulatorn och är helt digital. Temperaturen ändrar du enkelt i appen eller med hjälp av touchskärmen på toppen. Anova har såklart även en timerfunktion.

Fördelar med Anova Precision Cooker

Den kan kopplas upp mot ditt wi-fi så att du kan styra den vart du än befinner dig. Det gör matlagningen så mycket enklare, som om det inte redan var enkelt.

En bra app där det finns mängder av recept för dig som vill ha tips och inspiration.

En bra och snabb support ifall din stav mot förmodan skulle börja krångla.

Kan hålla väldigt hög och väldigt låg temperatur vilket inte är en självklarhet bland alla cirkulatorer. Men Anova klarar att gå hela vägen upp till 92 grader.

Nackdelar med Anova Precision Cooker

Då den kostar över 2000kr så är det en av dom dyrare cirkulatorerna. Dock får man väldigt mycket för pengarna.

En del kan tycka att den låter lite mycket, vi har själva inte upplevt det. Oftast blir ljudvolymen högre om man har lite vatten i badet. Har du problem med högt ljud så häll i mer vatten i badet. Det ska inte förekomma några missljud, kontakta då affären där du köpte den eller Anova direkt.

Vem passar Anova Precision Cooker?

För dig som vill ha den bästa cirkulatorn på marknaden. Med en snygg desing, användarvänlig och med bra kraft så är den vår favorit bland de cirkulatorer som finns idag.

Att den klarar både höga och låga temperaturer tycker vi är viktigt då det inte alltid är en självklarhet hos andra tillverkare.

Lägg därtill att den går att koppla upp mot ditt wi-fi och har en fantastisk app så bevisar det bara att Anova är i toppen när det gäller sous vide.

Anova Precision Cooker Nano

Sous vide Anova

Anovas Nano är en billigare variant av deras flaggskepp som vi har ovanför. Den är inte lika kraftig med sina 750 W vilket gör att den inte värmer upp vattnet lika snabbt. Den kan inte heller hantera samma stora vattenmängd.

Nano är dock perfekt att använda hemma och klarar utan problem att tillaga maten till din familj eller på bjudmiddagen.

Den är lika stor som Anovas precision cooker och den klarar av temperaturer mellan 0-92 grader. Även Nano håller temperaturen väldigt bra med en avvikelse på 0,1 grader.

Nano saknar Wi-fi anslutning men har istället bluetooth som du kan koppla upp den mot appen i din telefon och övervaka därifrån. Kanske inte lika smidigt som med Wi-fi men du får en bra överblick i appen och kan hålla koll på din mat samtidigt som du är hemma och gör annat.

Nano har dock en snygg helsvart design vilket vi tycker är den snyggaste av dom Anova har producerat. Displayen sitter på toppen av cirkulatorn och är helt digitalt. Där går det också att sätta igång cirkulatorn samt justera temperaturen.

Fördelar med Anova Precision Cooker Nano

Priset, du får en väldigt bra stav för pengarna när du köper en Anova Nano.

Håller temperaturen bra och klarar både höga och låga temperaturer. Även Anovas billgiare cirkulator Nano klarar temperaturer upp till 92 grader och kan ställas in på ner till 0 med en liten avvikelse på 0,1 grader. Du kommer aldrig att behöva gå ner till 0 grader men en del rätter kräver tillagning på runt 20 grader vilket inte alla cirkulatorer klarar.

Appen, den är full av recept för att du ska få inspiration och tips in i världen av sous vide. Att den även övervakar din matlagning om din cirkulator är ansluten är bara ett stort plus.

Att Nano har den snyggaste designen av Anovas cirkulatorer är bara en fördel för lillebror. Den nätta storleken på 32,5cm gör att den lätt får plats i en kökslåda när den inte används.

Nackdelar med Anova Precision Cooker Nano

Ingen möjlighet att koppla upp din cirkulator mot ditt wi-fi gör att du inte kan hålla koll på matlagningen ifall du lämnar hemmet.

Lägre kraft gör att det tar lite längre tid att värma upp vattnet innan maten är redo att tillagas. Klarar inte heller lika stora mängder vatten men det har ärligt talat aldrig varit ett problem om du inte har en jättestor släkt som du behöver laga mat åt.

Vem passar Anova Precision Cooker Nano?

Anovas Nano är för dig som inte vill spendera stora pengar på en cirkulator men som fortfarande vill ha en bra produkt. Nano uppfyller kravet med billigare pris utan att tumma på din kvalité.

Du får fortfarande allt det som är viktigt i en cirkulator som temperaturkontroll och en cirkulator som klarar både höga och låga temperaturer.

Är du ny på sous vide och är inte redo att gå all in på en dyrare cirkulator så är Anovas Nano det perfekta valet för dig. Se till att utnyttja appen för att få tips och inspiration.

OBH Nordica Immersion Pro

Sous vide

Immersion pro är den bästa cirkulatorn från det stora märket OBH Nordica. OBH Nordica är kända för att leverera saker med kvalité och Immersion Pro är inget undantag.

Cirkulatorn är 38cm lång vilket gör att den kan stoppas undan i köket när den inte används utan att ta någon större plats.

Immersion Pro har en timerfunktion som kan ställas in på upp till 72h vilket gör att du kan inte behöver ha stenkoll på hur lång tid som har gått. Ställ bara enkelt in din timer när du vill att det ska vara klart och cirkulatorn stänger ner när tiden är ute.

Till Immersion Pro så följer det även med en påse sous-vide-bollar. Dessa lägger i badet där de flyter på ytan. Detta gör att värmen inte försvinner lika lätt från badet och det går snabbare att värma upp och hålla rätt temperatur.

Det följer även med ett ställ för fyra vakuumförpackade påsar som du lägger i botten på ditt bad. På så sätt ligger din mat stilla under hela tillagningen och du behöver inte oroa dig för att något ska flyta upp till ytan.

Immersion Pro har en justerbar temperatur på 25-90 grader celcius och hanterar mellan 5-15 liter vatten i ett bad. Den har en effekt på 800 W.

Fördelar med OBH Nordica Immersion Pro

Immersion Pro är en stabil cirkulator, du vet att du får en bra produkt för dina pengar. Den är inte bland dom dyraste men inte heller billigast vilket lägger den någonstans i mitten.

Timerfunktionen gör att du kan planera din matlagning och du behöver inte ha lika mycket koll.

Bra med tillbehör som bollarna till badet och stället där du kan lägga din vakuumförpackade mat.

Kan gå upp till 90 grader celsius, även om de flesta rätterna tillagas i spannet 45-65 grader finns det saker som kräver högre temperaturer. Immersion Pro hjälper dig hela vägen upp till 90 grader.

OBH Nordica erbjuder dig att pröva cirkulatorn hemma i 100 dagar och erbjuder pengarna tillbaka om du inte är nöjd.

Nackdelar med OBH Nordica Immersion Pro

Kan ej gå under 25 grader, det är kanske inte så ofta man behöver göra det. Har man dock tänkt tillaga något som kräver temperatur under 25 grader så får Immersion Pro problem.

800 W gör at det tar lite längre tid att värma upp vattnet och den klarar inte heller mängder över 15 liter.

Vem passar OBH Nordica Immersion Pro?

För dig som vill ha en stabil cirkulator från ett stabilt märke så är Immersion Pro ett alternativ för dig. Passar dig som ska laga mat till familjen.

En cirkulator som klarar upp till 90 grader och har en timerfunktion. Bra med medföljande tillbehör.

Sansaire Sous Vide Machine

Sansaire har marknadens snyggaste cirkulator. De har verkligen lyckats i sitt försök att skapa en cirkulator som är snygg.

Cirkulatorn är 38cm hög och kan därför lätt stoppas in i kökslådor eller luckor när den inte används. Vikten på 1,8kg gör att den känns är den ligger i handen och man får den där kvalitétskänslan av cirkulatorn.

Den har en effekt på 1100 watt vilket gör att den är starkare än de flesta andra på marknaden och värmer därför snabbt upp vattnet och klarar större mängder. Enligt tillverkaren ska den klara upp till 23 liter vatten.

Temperaturen går att ställa in mellan 0-100 grader vilket gör att det är även en av få cirkulatorer som hävdar att de kan gå till 100 grader celsius. Den håller även din förinställda temperatur med en avvikelse på 0,1 grad.

Temperaturen ser du på displayen som sitter högt upp på sidan av cirkulatorn och temperaturen justeras genom att skruva på locket. Elegant och smidigt!

Fördelar med Sansaire Sous Vide Machine

En snygg design som gör att den passar in i alla kök. Även om den är lätt att förvara så gör det inget om den står framme tack vare sin design.

Klarar både låga och höga temperaturer. 0-100 grader är det få cirkulatorer som klarar men Sansaire lägger sig i den kategorin.

Effekt på 1100 W gör att den snabbt värmer upp vattnet men också kan hantera större mängder vatten. Det gör det lättare om du ska laga mat till större sällskap.

Nackdelar med Sansaire Sous Vide Machine

Ingen timerfunktion gör att du alltid måste vara på plats och sätta igång den. Det gör att din matlagning kräver mer planering och att du faktiskt är på plats för att starta den.

Går inte att ansluta med bluetooth eller Wi-fi till din mobil. Du kan inte hålla koll på din matlagning trots att du inte befinner dig i samma rum som du kan med t ex Anova.

Vem passar Sansaire Sous Vide Machine?

Vill du ha den snyggaste cirkulatorn på marknaden? Då är Sansaire något för dig! Ingen cirkulator är lika stilren i sin design.

Sansaire har inte bara ett snyggt yttre, med en effekt på 1100 W och temperaturinställning på 0-100 grader så är Sansaire en av de bästa cirkulatorerna på marknaden. Med en avvikelse på 0,1 grader från förinställd temperatur så hamnar den i toppen även där.

Champions Sous Vide CHSV310

Champions cirkulator CHSV310 är champions bidrag till världen av sous vide. Med en höjd på 45cm så är det här en av marknadens lite större cirkulatorer som tar upp lite mer plats.

Den har en klämma på baksida nsom gör att den sitter fasti kastrullen eller plastlådan när det är dags för användning. Cirkulatorn är även lätt att plocka isär och rengöra.

Champion klarar temperaturer upp till 92 grader men har ingen information vad lägsta inställningen kan vara. Vi har inte heller haft möjligheten att testa hur lågt ner den kan gå. Den har dock en avvikelse på 0,1 grader efter att temperaturen är satt vilket är som de bästa cirkulatorerna.

Temperaturen visas på en digital display på ovansidan som även visar tillagningstiden, det gör att du aldrig behöver komma igång hur länge maten har kvar. Timern börjar att räkna ner när cirkulatorn har nått rätt temperatur

Effekten ligger på 800 W vilket gör att den har en kapacitet på upp till 15 liter.

Fördelar med Champions Sous Vide CHSV310

Bra design med timer som räknar ner till maten är klar. Det gör att man aldrig behöver fundera på hur långt det är kvar.

Går upp till 92 grader och håller temperaturen bra med 0,1 grads avvikelse.

Nackdelar med Champions Sous Vide CHSV310

Går ej att sätta igång på avstånd.

Med en effekt på 800 W så klarar den inte över 15 liter.

Oklart hur lågt ner i temperatur den kan gå.

Vem passar Champions Sous Vide CHSV310?

För dig som vill ha en stabil cirkulator som klarar att gå upp i hög temperatur och håller temperaturen bra.

Champions Sous Vide CHSV310 har ett rimligt pris och är bland dom billigare cirkulatorer som finns på marknaden.

Witt Smart Sous Vide

Witt är den andra tillverkaren av cirkulatorer som vi har med som går att ansluta till sitt Wi-fi. Ingår gör såklart en app där du har full koll på din tillagning och kan styrka cirkulatorn.

Witt går att använda i temperaturerna 40-90 grader celsius med en temperaturavvikelse på 0,1 grader.

Den har en effekt på 1000 W vilket gör att den klarar upp till 25 liter vatten.

Timerfunktion som gör att den stänger av sig själv när tillagningstiden är uppnådd.

Med sina 44cm är Witt en av de högre cirkulatorerna vi har med är fortfarande smidig.

Fördelar med Witt Smart Sous Vide

Går att ansluta till ditt wi-fi vilket gör att du har stenkoll på hur din tillagning går trots att du inte är i köket.

TImern gör att du inte behöver oroa dig om du inte råkar vara hemma när maten ska vara klar, ingen risk att den blir för lång tillagning.

Bra effekt på 1000 W

Nackdelar med Witt Smart Sous Vide

Går ej att använda under 40 grader celsius. Det gör att du inte kommer att kunna tillaga allt.

Lite större än de flesta andra cirkulatorer.

Vem passar Witt Smart Sous Vide?

För dig som vill kunna ansluta din cirkulator till ditt wi-fi och ha koll på maten i din telefon via appen. Witt är lite billigare än Anovas Wi-fi cirkulator så vill du ha Wi-fi anslutningen men inte vill lägga upp pengarna som Anovas kostar så är Witt ett bra alternativ.

Bra effekt och hög temperatur gör att du snabbt värmer upp vattnet.

Andersson SVS 2.1

Andersson SVS 2.1 är den överlägset billigaste cirkulatorn som vi har med. Det är den störstacirkulatorn med en höjd på 50cm.

Den har en effekt på 1000 W vilket gör att den klarar upp till 25 liter vatten. Temperaturnställningen går upp till 90 grader.

Den digitala displayen sitter på toppen av cirkulatorn och har även en timer som går upp till 99h.

Fördelar med Andersson SVS 2.1

Bra effekt på 1000 W.

Kan användas upp till 90 grader celsius.

Bra med timer som når upp till 99h. Du kan enkelt tillaga t ex pulled pork och låta timern räkna ner åt dig.

Bra pris. Andersson är den billigaste cirkulatorn vi har med

Nackdelar med Andersson SVS 2.1

Är modellen större än övriga cirkulatorer vilket gör att den tar mer plats i köket.

Framgår inte hur lågt den kan gå ner i temperatur.

Vem passar Andersson SVS 2.1?

Andersson SVS 2.1 är den perfekta budgetcirkulatorn. Ska du precis börja med sous vide och vill komma så billigt undan som möjligt så är det här cirkulatorn för dig.

Den funkar också bra för dig som vill ha en extra cirkulator för att kunna tillaga olika rätter samtidigt eller kunna tillgodose större sällskap.

Sous vide recept

Det finns en mängd olika recept man kan göra när man använder sig av sous vide. Vi kommer att ge exempel på både förrätter, huvudrätter och efterrätter.

Ägg benedict

Denna klassiska brunchrätt som även kan serveras som förrätt går alldeles utmärkt att tillaga sous vide. Äggen blir då exakt som du vill ha dom. Till det här recepetet behöver du ingen vakuumförpackare utan det fungerar bra med vanliga zip-påsar som tål lite högre värme.

Recept för 6 personer

Ingredienser

  • 40 g vinäger
  • 25 g charlottenlök
  • 150 g smör
  • 85 g äggula, en äggula motsvarar 15-20g
  • 60 g vatten
  • 20 g pressad citron
  • 3 g salt
  • 12 ägg
  • 6 bitar rostat bröd eller annan valfritt bröd
  • 6 bitar tunn skivad skinka eller liknande
  • lite färsk dill

1. Sätt igång din sous vide cirkulator och sätt temperaturen på 64 grader celsius

2. Finhacka löken och blanda med vinäger. Koka på hög värme tills hälften av volymen är borta. Sila bort löken.

3. Ta vinäger, äggula, smör, vatten, pressad citron, salt. Lägg tillsammans i en zip-påse och lägg i badet när temperaturen nått 64 grader.

4. Ta äggen och lägg i en zip-påse och lägg i badet med den andra påsen. Flyter påsen upp så pröva pressa ut lite luft eller låt lite vatten komma ner i äggpåsen, äggen kan ligga löst i badet men är då svårare att fiska upp efter att dom är klara.

5. Låt påsarna ligga i badet i 1-2h. Såsen blir tjockare vid längre tillagningstid.

6. När såsen och äggen börjar bli färdiga så rosta bröden i ugn eller brödrost.

7.Rulla ihop skinkbitarna så att de bildar en cirkel på det rostade brödet med ett hål i mitten. Det hindrar ägget från att lämna mitten när du knäcket det. Viktigt att maten inte bara smakar bra utan ser bra ut också.

8. 20 min innan servering så ta ut såsen ur badet och kör den i en mixer. Det är okej att den inte ser fettigt ut och kanske till och med som om det skurit sig. Det kommer att lösa sig när du kör den i mixern.

9. Knäck ett ägg i hålet du skapat på brödet med hjälp av skinkanhäll sedan sås över och toppa med lite dill.

10. Servera och njut.

Pulled pork sous vide

Pulled pork är något som blir fantastiskt gott i sous vide och är otroligt enkelt att göra med få ingredienser. Även om tillagningen tar lång tid så behöver man inte göra mycket själv.

Ingredienser

  • en bit fläskkarré 500-1kg beroende på hur många ni är
  • ett paket rub, eller så gör du din egen rub.

1. Sätt igång din sous vide cirkulator och sätt temperaturen på 74 grader. Önskar du en fastare pulled pork så kör den på 63 grader

2. Slå in din rub i köttbiten och vakuumförpacka den

3. Lägg ner påsen i badet och låt tillagas i 18-24h. Täck gärna locket på badet så gott det går då det kommer att försvinna vätska under processen pga värmen. Alternativt fyll på med vatten regelbundet eller täck en del av badet

4. Ta ut köttet ur påsen och torka av det med papper

5. Sätt ugnen på 160 grader och ställ in köttet i mitten. Låt stå i ca 1h, tills den har fått en fin yta och färg. Man kan hoppa över det här steget om man vill

6. Ta två gafflar och dra isär köttet till små bitar.

7. Servera med tillbehör och en god BBQ-sås

Sous Vide yoghurt

En perfekt efterätt som går snabbt och enkelt att göra. Det här receptet ger ca 1 liter yoghurt.

Du behöver:

  • 1 liter mjölk 3%
  • drygt 1dl yoghurt naturell
  • 1/2 matsked apelsinskal
  • 1/2 matsked citronskal
  • 1/2 matsked limeskal
  • Glasburkar med lock att tillaga i, kan vara mindre för att motsvara en portion eller en stor.

Gör så här:

  1. Värm upp mjölken i en kastrull till ca 80 grader, en bit innan kokpunkten
  2. Låt mjölken kalna till ca 40 grader och blanda i yoghurten
  3. Blanda sedan i citrusskalen
  4. Häll över blandningen till glasburkarna
  5. Kör i ditt sous-vide-bad på 45 grader i 3h
  6. Ta ur burkarna ur badet, låt svalna av i rumstemperatur innan du ställer in dom i kylen
  7. Efter att ha blivit nerskylda i kylskåpet är desserten nu redo att servera.